Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ Η 3η ΔΙΑΝΟΜΗ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ

 

 

Με επιτυχία οργανώσαμε και την 3η «Αγορά Χωρίς Μεσάζοντες» την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στο παρκινγκ του ΟΑΚΑ. Προσήλθαν διπλάσιες οικογένειες από τις προηγούμενες δράσεις μας. Οι παραγωγοί που συμμετείχαν στη δράση μας ήταν 13 έναντι 4 και 7 τις προηγούμενες φορές, γεγονός που καταδεικνύει οτι η κίνησή μας εξαπλώνεται, φέρνοντας σε άμεση επαφή τους παραγωγούς και τους καταναλωτές σε όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας. Αρκετές ποσότητες προϊόντων που δόθηκαν ως αλληλεγγύη των παραγωγών προς τους συνανθρώπους μας, που έχουν πληγεί από τις μνημονιακές πολιτικές και στερούνται τα βασικά είδη διατροφής, θα μοιρασθούν τις επόμενες μέρες από τους «Αλληλέγγυους  Δρόμους», σε οικογένειες που έχουν άμεση ανάγκη.
Για μας, το πιο ενθαρρυντικό είναι ότι αρκετοί πολίτες της πόλης μας αποφάσισαν να ενταχθούν και αυτοί ενεργά στους «Αλληλέγγυους Δρόμους».  Γιατί κατανόησαν ότι την ανθρωπιστική κρίση, που ολοένα βαθαίνει στη χώρα μας από τις πολιτικές της κυβέρνησης και της τρόικα, μπορούμε να την αντιπαλέψουμε μόνο με την αυτοοργάνωση της κοινωνίας μας.
Εμείς, οι «Αλληλέγγυοι Δρόμοι», θα συνεχίσουμε πιο ενεργά και πιο αποφασιστικά να είμαστε παρόντες στην καθημερινή ζωή της πόλης μας. 
Με αυτόνομες δράσεις και ανεξάρτητες παρεμβάσεις και στο επισιτιστικό, και στην παιδεία, και στον πολιτισμό. Γιατί πιστεύουμε ότι μόνο όταν αποφασίζουμε και δρούμε ε μ ε ί ς  γ ι α  ε μ ά ς , υπερβαίνοντας τη λογική της ανάθεσης που εδραίωσαν οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις στη χώρα μας ιδιαίτερα στην μεταπολιτευτική περίοδο, με την  α λ λ η λ ε γ γ ύ η μπορούμε να ανατρέψουμε τις συνέπειες των πολιτικών των μνημονίων, τη διάλυση του κοινωνικού ιστού και τον εκφασισμό της κοινωνίας μας.
Όσον αφορά στο τελευταίο, σε όσους ονειρεύθηκαν τη πολιτική νομιμοποίηση απροκάλυπτα (ή και καμουφλαρισμένα) φασιστικών συμμοριών με τις ρατσιστικές απόψεις τους και τις εγκληματικές πρακτικές τους, σε όσους προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν πολιτικά αυτές τις συμμορίες, δηλώνουμε ότι θα μας βρουν μπροστά τους μαζί με όλο τον δημοκρατικό λαό μας.
Το δικό μας όραμα για μια ανεξάρτητη δημοκρατική κοινωνία αλληλεγγύης, ισότητας και συνεργασίας δεν το διαπραγματευόμαστε, και το πραγματώνουμε  τ ώ ρ α.

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

ΞΕΚΙΝΑΜΕ!

Από το Μανώλη Γιούργο

Πριν από 35 (πότε πέρασαν,ε;) περίπου χρόνια πολλοί άνθρωποι του πνεύματος, προοδευτικοί διανοούμενοι κλπ., χαιρέτησαν το νέο τεχνολογικό επίτευγμα του video ως ένα βήμα για την ανεξαρτησία και την αυτονομία των ανθρώπων όσον αφορούσε (και συνεχίζει να αφορά) την διαχείριση του ελεύθερου χρόνου τους. Και μάλιστα προέβλεπαν ότι οι νέες αυτές συσκευές θα εξελίσσονταν και σε όπλα "αντίστασης" στον πολιτιστικό ετεροκαθορισμό τους. Δηλ. εφ' όσον θα μπορούσαν οι άνθρωποι να βλέπουν ανά πάσα στιγμή τις ταινίες και να ακούνε τη μουσική που θα γούσταραν (μετά από λίγο μας ήρθε και το CD) , έτσι θα μπορούσαν να αποτινάξουν τα πολιτιστικά δεσμά που θα τους επέβαλαν οι πολυεθνικές π.χ. της διασκέδασης, οι μηχανισμοί της τηλεόρασης κλπ. που μέχρι τότε, στην Ελλάδα ιδίως, ήσαν (όχι ότι έπαψαν να είναι, απλώς με την ιδιωτική τηλεόραση έχει κανείς την ψευδαίσθηση ελευθερίας επιλογών) μηχανισμοί κυβερνητικής προπαγάνδας, αλλά και ιδεολογικής χειραγώγησης.
Η τεχνολογική εξέλιξη συνεχίστηκε. Ήρθαν και τα DVD, τα PLAY DISC και τα BLUE RAY με καλύτερα αποτελέσματα στην αναπαραγωγή του ήχου και της εικόνας, αλλά και στην αποθήκευση των προτιμήσεων των ακροατών-θεατών. Αντίστοιχη ήταν και η εξέλιξη και στον απαραίτητο μηχανικό εξοπλισμό για αυτά τα μικρά δισκάκια που έκρυβαν μέσα τους αυτούς τους "θησαυρούς" της ψυχαγωγίας. Οι προφητείες των ανθρώπων της αρχής αυτού του κειμένου φαίνονταν ότι έβγαιναν αληθινές. Ο κόσμος κατανάλωνε ό,τι πράγματι επιθυμούσε, που το έβρισκε όποτε και όπου ήθελε, και μάλιστα φτηνά (βλ. video και dvd clubs) - μόνο τα CD μουσικής πωλούνταν σχετικά ακριβά. Με το internet και αυτή η "παραφωνία" για τους περισσότερους καταναλωτές και προς τους περισσότερους καλλιτέχνες, αμβλύνθηκε κατά πολύ. Έτσι η διασκέδαση και γενικά η διαχείριση του ελεύθερου χρόνου έγινε υπόθεση ιδιωτική. Ποιος ο λόγος να τρέχεις στα θέατρα, στους κινηματογράφους και στις αίθουσες των συναυλιών, όταν όλα μπορείς να τα έχεις στο σπίτι σου; Έτσι ένα καθεστώς της ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΕΥΣΗΣ επιβλήθηκε, και μέχρι σήμερα η επικράτησή του πρακτικά δεν έχει αμφισβητηθεί. Όταν και αν οι άνθρωποι βγουν από το σπίτι τους για να ψυχαγωγηθούν, αρκούνται, αλλά και φαίνεται να ικανοποιούνται, στον περιορισμένο ρόλο που τους επιφυλάσσουν οι νέες συνθήκες: του παθητικού καταναλωτή προϊόντων πολιτισμού. Μαζί με αυτές τις εξελίξεις, όπως ήταν αναμενόμενο, περιορίστηκε και η ανεξάρτητη ερασιτεχνική δημιουργία. Κόπηκε η φόρα που είχε φέρει η μεταολίτευση του '74, λίγες κυψέλες πολιτισμού απόμειναν να λειτουργούν στην εποχή της αμεριμνησίας και της ευφορίας, λίγοι μερακλήδες που η πλειοψηφία τους μέτραγε για "ψώνια" επέμεναν να εκφράζονται δημιουργικά και να επικοινωνούν με τους συνανθρώπους τους (με τους φίλους τους, τους συναδέλφους τους, τους γείτονές τους) μέσα από κάθε είδους τέχνες. Κυριάρχησαν οι "ειδικοί", οι επαγγελματίες των ΜΜΕ που μας έκαναν τη χάρη να εκθέτουν την πραμάτεια τους μόνο τα καλοκαίρια. Τους χειμώνες τους ακριβοπληρώναμε στα θέατρα, στα μπουζουκομάγαζα, στα "Μέγαρα" της διαπλοκής.
   Ώσπου, πριν από 4 περίπου χρόνια, μας καταπλάκωσε η κρίση. Κι όσο η κρίση βάθαινε και βαθαίνει, πού να βρεθούν τα ευρά για τα περασμένα μεγαλεία... Τώρα πάνε "οι φωλιές, πάν τα κοτσυφόπουλα, μόνο "Σταύρους" μας λένε - παραφράζοντας τον ζωντανό Σαββόπουλο του '79, και πρέπει να ξαναθυμηθούμε τις φωνές μας, τα πρόσωπά μας και τα σώματά μας, τα ταλέντα μας, όχι για τον ναρκισσισμό μας και την αναγνώρισή μας από τους άλλους ("κοινό και ατζέντηδες", πάλι κατά τον ζωντανό Σαββόπουλο), αλλά για να τα κοινωνήσουμε με τους συμπολίτες και αυτοί μαζί μας, για να φτιάξουμε όλοι μαζί τη δική μας παραμυθία-παρηγορία - όχι το παραμύθιασμα, σ' αυτούς τους δίσεκτους καιρούς.
   Οι "Αλληλέγγυοι Δρόμοι" αυτήν την ανάγκη αναγνωρίζουν και αυτό επιχειρούν με τη μουσική τους και τη θεατρική ομάδα. Η μουσική ομάδα έχει ήδη ξεκινήσει τις πρόβες της. Την Κυριακή 6/10/2013 λέει να ξεκινήσει και η θεατρική. Στις 19.30 με 20.00 στο "Ιδιόμελο", Ελευθερίου Βενιζέλου 17 & Βασ. Κων/νου στο Μαρούσι. Τηλ. 2106817042.

«…Πολιτισμός με δυναμογόνες αξίες είναι εκείνος που ενώνει τα άτομα σε ένα σύνολο οργανικό, που δεν τα παραθέτει σαν πλήθος ή τσούρμο. Είναι μέθεξη σε μια συλλογική περιπέτεια όντας συνάμα σύνδεσμος ατόμων και ομάδων με το ιστορικό τους παρελθόν...»

Άγγελος Ελεφάντης:
Αμερικανή κουλτούρα στην Ευρώπη:

 “Tίποτα το σκανδαλώδες”, εφημερίδα ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΓΗ, 16/7/2000

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Ο χώρος τέχνης "Ιδιόμελο" και οι "Αλληλέγγυοι Δρόμοι" επιχειρούν να συστήσουν θεατρική ομάδα αλληλεγγύης. Η συνάντηση γνωριμίας θα γίνει την Κυριακή 6/10/2013 στις 19.30 με 20.00, στο "Ιδιόμελο",  Ελ. Βενιζέλου 17 & Βασ. Κωνσταντίνου (2η παράλληλος της Περικλέους πίσω από το "Διάνα").

Καλή μας αρχή!